Hitta IP

Hitta IP

Vi har information om flera miljarder IP-adresser.


Vad är en IP-adress?

En IP-adress eller ett IP-nummer är en adress som identifierar en anslutning mot Internet. IP-adressen används för att information som skickas på Internet skall nå fram till rätt dator.

Varje Internetansluten dator har en IP-adress. Ibland kan flera datorer dela på samma IP-adress. Ett exempel på en IP-adress är 82.125.41.11. Din IP-adress är just nu 3.238.118.27.

En IP-adress kan vara dynamisk eller statisk. En dynamisk IP-adress tilldelas via en server hos Internetoperatören och adressen kan ändras vid varje uppkopplingstillfälle. En statisk IP-adress är alltid samma. Man kallar det för en fast IP-adress.

De flesta svenska Internetoperatörer (Telia, Com Hem, Tele2, Spray, m.fl.) använder endast dynamiska IP-adresser till privatpersoner. En sådan IP-adress kan alltså tillhöra flera olika personer från olika delar av landet från en dag till en annan. Det finns några få operatörer som ger ut statiska IP-adresser (Bredbandsbolaget/Glocalnet i vissa områden, Bahnhof, Rix Telecom, Net at Once, AllTele och Universal Telecom).

Det finns publika och privata IP-adresser. De privata IP-adresserna används endast i lokala nätverk och skall aldrig förekomma i trafik som går över Internet. Ett exempel på en privat IP-adress är 192.168.1.34.

Den nuvarande standarden som hanterar IP-adresser kallas IPv4. Men med ett ökat antal användare på nätet håller IP-adresserna i IPv4 på att ta slut. Inom de närmaste 5-10 åren kommer de flesta företag, organisationer och operatörer gå över till den nya standarden IPv6. IPv6 har stöd för i princip obegränsat med antal IP-adresser.

För privatanvändare väntas övergången ske relativt smärtfritt utan krav på att uppgradera varken hårdvara eller mjukvara om man använder en någorlunda modern dator och uppdaterat operativsystem. IPv4 kommer troligen fungera parallellt med IPv6 under en lång tid framöver.

Vi har samlat information om miljarder IP-adresser. Hos oss kan du se en lista på några av de miljoner svenska IP-adresser som vi har unik information om. Du kan också se vilken IP-adress just du har och ta del av den information vi har om din IP-adress.

Läs mer om IP-adresser | IPv6


Vad är en IP-adress? | Hur spårar man en IP-adress? | Hur byter man IP-adress?


Innehållet på den här sidan levereras av Internetservice i Väst AB | info@internetservice.se
Förlandavägen 535, 439 75 Fjärås | 556545-2108 | Styrelsen har sitt säte i Kungsbacka.